söndag 6 december 2020

Andra advent

Dagens kuvert i den vackra asken från Novellix och H innehöll två sorgliga Dan Andersson noveller. Allt är ju inte bara tjo och tjim och kul med julen och sannerligen var det inte så på 1900-talets början. Här får man bl.a. läsa om faran av, att i inte helt nyktert tillstånd, gena över isen på väg till julottan. 
Jag har inte läst annat än ett par dikter av Dan Andersson tidigare. Det är 100 år sedan han dog, olyckligt cyanidförgiftad på hotell Hellman i Stockholm. Han var i huvudstaden för att söka jobb på en tidning för att  utöka sin inkomst för sig och hans gravida maka Olga.
Plötsligt mindes jag sommaren 1961. Då bodde jag, min syster och min pappa på hotell Hellman. Inne på gården låg Casinoteatern som spelade crazyrevyer med bl a Gösta Bernhard. På fotot har jag precis anlänt till Stockholm för första gången. Tåget från norr har nyss inkommit på spår 10. Spänd av förväntan står jag där...för att sedan förutom att bo på hotell få besöka biografen Vinterpalatset, Skansen mm mm.



 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den där bilden är jättefin! Och du är dig lik. Utseendemässigt och vad gäller att känna spänning och förväntan inför nya saker.
/H

Unknown sa...

Wow! Så härligt att få ta del av detta minne. Och vilken lycka att det även finns ett foto från Stockholmsresan.
/Eva