tisdag 20 juli 2021

En dag på museet

I dag var det passande väder att besöka museet. Nya utställningar sedan sist. Utställningen Kvinnoliv var mycket intressant, med fina porträtt och även tidstypiska kläder. Den vackra kvinnan på bilden är för mig en ny bekantskap. Lydia Lindgren från Svensbyn. Född 1884 och död 1974. Hon var operasångerska och kallades näktergalen från Piteå. Efter flera svåra ungdomsår tog hon ett fartyg söderut. Studerade sång i Stockholm, Paris, Genève och Berlin för att sedan ta sig till USA. Hon bodde över 40 år i New York. Tala om ett spännande kvinnoliv!

En annan typ av  kvinna var Anna Magdalena Solander (1735-1807). Syster till botanikern Daniel Solander. Hon var prästdotter och skolades inom hemmet för sin kommande framtid som prästfru, till skillnad mot sin bror som fick studera vid Uppsala universitet. Hon gifte sig med prästen Daniel Idamn, ett arrangerat äktenskap. De bodde i Ijo i norra Österbotten, där det talades finska, ett språk hon inte kunde. 

Hon blev änka vid 37 års ålder med ansvar över 5 barn, sin mor och moster och 1775 flyttade de tillbaka till Öjebyn. Deras ekonomiska situation var svår och någon hjälp från sin upptäcktsresande broder verkade inte komma. Hon tvingades sälja deras gård och flytta till ”fattigkvarteren”. Hon som vuxit upp i fina salonger dog i gulsot,  fattig och bortglömd, i en liten stuga. Ett mer sorgligt och oglamoröst kvinnoliv.





 

Inga kommentarer: