söndag 23 april 2017

Världsbokdagen

Kom till biblioteket! Vi bjuder på fika och en ros. Föreläsare var Ebba Witt-Brattström och publiken var stor. Jag var aningen skeptisk till att åka dit, men det var faktiskt intressant att lyssna till det hon talade om, ur hennes feministiska synvinkel. Män kan kräva att kvinnan ska vara solen i deras liv...men vad händer då om det blir väderomslag? Vilka krav kan eller bör  kvinnan ställa? Ska man ut på seglats är det viktigt att bägge kan segla, om det blir storm. Många sådana uttryck och klyschor tog hon upp, och det nickades ofta medhållande i publiken. Författare som Strindberg, Martinsson, Lagerlöf,Thorvall,Tikkanen m fl citerades och hon avslutade med att läsa ur sin bok Århundradets kärlekskrig där två röster, han och hon, reflekterar över ett äktenskapligt haveri.
 
Innan jag åkte läste jag ut denna spännande bok. Troll beskrivs ofta som elaka och ibland kan det också gälla charmtroll. Mannen, sonen, arbetskamraten, kompisen....känner vi alltid honom?
Böcker kan användas till mycket när man läst ut dem, som julgran på biblioteket i julas eller som här en disk på Reprisens återvinningsmarknad.

Inga kommentarer: