lördag 8 maj 2021

Paltschwimen

Piteå grundades 1620 av 44 nybyggare som bosatte sig runt Öjeby kyrka. Året därpå, i maj 1621, fick Piteå stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Först1668 flyttades staden till sin nuvarande plats. 

När jag läser dagens PT och ser paltkupongen som kan klippas ut och bytas ut mot 2 paltar, för att ”festa” på Piteås 400-årsdag den 12/5....så undrar jag....varför får Öjebyborna ingen palt? Varför kan de inte hämta palt på ICA och Coop i Öjebyn? I Öjebyn bor många äldre, och även yngre, som säkert skulle uppskatta ett gratismål och få känna sig delaktiga i festen. Nog för att Öjebyn har landets enda paltzeria och öjebyborna kan koka egen palt, men varför?  Av alla arrangemang som kommunen anordnar så finns det oftast något som sticker ut på ett oförklarligt negativt sätt. Nonchalans, glömska, obetänksamhet ...? 

Men, kanske Öjebyn, födelseplatsen till Piteås existens, kommer att firas speciellt. Kanske kommer en paltkupong och en speciell utdelning bara till dem. Kanske till och med tårta?

Många stora event och kalas har fått ställas in på grund av rådande pandemi, då bara 8 personer tillåts att samlas. Kanske borde Piteå också följt restriktionerna och avvaktat med födelsedagsfirandet tills dess alla som vill delta kan samlas på gator och torg. Piteås torg är ett av landets äldsta torg och kunde ha varit centrum för paltkalaset och underhållning. Nu blir underhållningen digital för ett fåtal - långt från Ett Piteå för alla. 



 

Inga kommentarer: