söndag 14 april 2019

Kulturell förfest


En trevlig eftermiddag på stadsbiblioteket. Världsbokdagen är inte förrän den 23 april, men Piteå passade på att fira i förväg. Det bjöds på gott fika. Först var det en quiz,där jag bara hade 4 rätt av 8 frågor. Uselt! Det var ju lätt egentligen när jag hörde de rätta svaren. Sedan sjöng Cris Gera. Han är stadens fristadsmusiker sedan 2018 och han har fått fristad här under 2 år. Han är en känd musiker från Zimbabwe, men utsattes för hot efter en låttext som inte uppskattades av regimen. Hans nya låt ”Piteå för alla” har flitigt spelats på radion.
Sedan talade Alexandra Pascalidou frispråkigt, livfullt och engagerat om sitt liv och sina böcker. Den senaste heter ”Mammor” där hon intervjuat mammor till brottsoffer, men mest handlar den om moderns kärlek till sina barn. Alexandras egna berättelse om när hon kom till Sverige för över 40 år sedan har inte förändrats nämnvärt mot idag.  Förorter, arbetslöshet, trångboddhet, bostadsbrist, våld, svårighet till integration... Hon har inte låtit sig tystas, men det är svårt att få beslutsfattare att lyssna.
Mellan programpunkterna gick jag runt i biblioteket. Tittade bl a på de olika utställningarna. Mitt fågelintresse gillade ”Fjäderfän” by Malin. Allt från fåglar i påskriset..
   
                                                                 till vackra vantar.....
                                                  och en virkad höna fylld med påskägg.

Inga kommentarer: