onsdag 14 juni 2017

Bussresan

Bussresor är toppen! Man slipper gå allt för långa sträckor, man åker i en bekväm buss med en skicklig chaufför och en kunnig guide och trevliga reskamrater. Årets resa startade via Bryssel till Porto i norra Portugal med en övernattning i staden Maia.
Kakel, kakel...det portugisiska kaklet är vackert och finns överallt, på husfasader, på innerväggar och även som tryckt dekoration på dessa stora stenar. Porto är en mycket kuperad stad med trånga gator.
Därefter fortsatte resan över till Spanien och staden Santiago de Compostela. Katedralen är  målet framförallt för alla pilgrimer. 
Pilgrimernas snäckformade märke i asfalten.
En rätt ovanlig staty utanför katedralen, kanske en symbol för pilgrimernas trötta fötter. På väg mot nästa stad besökte vi det pittoreska Combarro, känt för sina Horreos, stolpbodar i sten byggda för förvaring.
Nästa stopp på resan var den vackra hamnstaden la Coruna, med sina typiska inglasade fasader. Vi åkte även ut till det berömda fyrtornet Torre de Hercules, Europas äldsta fungerande fyrtorn. Efter en övernattning i Gijon passerade vi den lilla staden Santillana del Mar. När solen lyser sägs husen skimra likt gyllene sten - men när vi kom så regnade det. Jag och min reskamrat I satte oss på en liten krog med det passande namnet Pilgrims Corner och åt en mycket god fisksoppa och stekt  fisk.
Bilbao i Baskien är en vacker stad. Här ett hus i gamla stan i de baskiska färgerna grönt, rött och vitt.  Här gick vi på de sju små gatorna från 1400-talet och åt god mat på en av alla lockande uteserveringar. Det baskiska språket är helt olik spanskan, så det var roligt att läsa på tavlor och skyltar.
Biscayabron med dess hängande gondol. En tur över floden i gondolen tog bara ett par minuter, men var spännande.
Ett måste i Bilbao kanske....
Franck Gehrys banbrytande och originella arkitektur kanske inte tilltalar alla, men dessa tulpaner utanför var vackra. Konsten inne i museet var skiftande och tilltalar olika smaker. En upplevelse!

Dagsturen till San Sebastian var trevlig. Gamla stan var, som alltid i städer, charmigast och där åt vi goda tapas och drack cider. Stranden är berömd och anses som den flottaste av Spaniens badorter.
På hemväg till Bilbao besökte vi en vingård som är känd för det lokala vinet Txakoli. Vi fick naturligtvis smaka på de olika sorterna tillsammans med god ost och korv.


Inga kommentarer: