torsdag 15 juni 2017

Barcelona

Efter två resor var det dags för resa nummer tre. Alla goda ting lär ju vara tre, och det håller jag med om.En toppenresa!  Vårt hotell låg mycket centralt, nära flygbussens hållplats, intill la Rambla och granne med gamla staden. Perfekt!
Den mer än en kilometer långa trädbeklädda  gatan är välbekant och besöks av alla.  Försäljare med tingeltangel och vykort blandas med uteserveringar. På sidorna finns många sevärdheter, bl.a. den fina saluhallen, paraplyhuset och ett otal tapasbarer.
Vid la Ramblas slut vid hamnen står Columbus. Detta lär vara den plats där Columbus landsteg år 1493 efter sin första resa till Amerika. Han står där, på en 60 meter hög pelare, och visar ut vägen mot den nya världen.
Barcelonabron, en vacker gångbro som måste öppnas var gång en segelbåt ska ut eller in i den närliggande marinan. 

                                             

Det bästa sättet att lära känna en ny storstad är att åka med en Hop-on Hop-off-buss. Man sitter där med hörlurar och får allt intressant berättat för sig. Man stiger av när man vill titta litet närmare på en byggnad eller ett område och sedan är det bara att hoppa på nästa buss och fortsätta resan. Att kliva av vid kyrkan Sagrada Familia är populärt, men vi valde att åka vidare. Kyrkan  påbörjades 1882 av Antoni Gaudi och är ännu inte färdigbyggd. Casa Batlló är ett annat arkitektoniskt mästerverk vi inte heller tittade närmare på, däremot besökte vi Palau Guell med dess vackra interiör och de berömda karaktäristiska mosaikskorstenarna.
Några av de många vackra skorstenarna på taket.

Park Guell

Vi gjorde ett stopp vid Park Guell, ritad och konstruerad av Gaudi 1900-14. Vi kom inte in i själva mosaikparken då de bara tar in ett visst antal besökare vid varje tillfälle. Men den intilliggande parken är också mycket vacker. Arbetet med parken förlöjligades i den dåtida pressen som skrev: "30 personer slår sönder kakelplattor samtidigt  som 30 andra personer är i full färd med att sätt samman dem igen". Resultatet blev i alla fall ett mästerverk och utsett av Unesco som ett världsarv.
Vårt andra stopp var vid berget Tibidabo. En linbana, byggd 1901,tog oss upp på toppen och en vidunderlig utsikt över  Barcelona. Vilken stor stad!
Kyrkan Sagrat Cor  på Tibidabo, där det även finns en mindre nöjespark med anor från förra sekelskiftet.
Tjurfäktning  är numera förbjudet i Katalonien. Barcelonas två vackra arenor har fått andra användningsområden, den ena som tjurfäktningsmuseum och den andra inrymmer en shoppinggalleria. 
Tapas och  cava. Qué bueno!

Inga kommentarer: