torsdag 17 december 2015

Vackra hus

I Stockholm, och utomlands, är det roligt att titta på gamla vackra hus. Beundra den tidens byggnadskonst som dagens byggherrar knappast skulle klara av. Utsmyckningar, balkonger, fönster, marmortrappor, träsniderier, inredningar... Men även Piteå har några fina hus. Detta är Piteå stadshotell från 1906.
Kyrkan är stadens äldsta byggnad, från 1684-86 och den enda byggnad som finns kvar sedan Piteås tidigaste historia. På torget finns andra gamla hus. Det nuvarande rådhuset byggdes på 1830-talet och sedan 1980 finns vårt museum i byggnaden. 
Men vi får inte glömma bort att Piteå låg i nuvarande Öjebyn fram till 1668.
I Stadshotellet inrymdes, praktiskt nog, även systembolaget. Nu har vi ett nytt stort systembolag i stan. Jag var inne där på studiebesök häromdagen och de hade guider/personal som visade runt bland hyllorna. Otroligt att det finns så många olika sorter. Jag är dock mer intresserad av att titta och läsa på flaskor än att köpa.
Christinaskolan - Allmänna läroverket - är en annan gammal byggnad. Renoverad, men har ändå kvar litet av det gamla.
1894 byggdes skolan, enbart för pojkar. 1905 ombildades den till samrealskola där även flickor fick studera.  När jag gick på gymnasiet 1967 så fick vi hålla till i en barack på skolgården. Vår klassföreståndare var dessutom skeppsklarerare. När ett fartyg kom in till stan så fick vi vid ett tillfälle följa med, hela klassen, ombord på båten. Den låg vid kajen där numera Coop och dess parkering ligger.
Idag byggs fyrkantiga fula betonghus. PrivataTräkronan bygger 15 våningar i ena sidan av stan och då kontrar kommunen med ett 16 våningars hus i andra delen av stan. För att inte tala om det fula parkeringshuset som nu visat sig ligga 7 m för långt till höger. Med dagens teknik, datorer mm så borde det kunna gå att göra rätt, men alltid blir det fel vad gäller kostnad, planering, utförande mm. Hafsverk verkar vara dagens ord i mångt och mycket.

Inga kommentarer: