söndag 2 augusti 2015

Detaljer från resan

Under hela resan såg jag inte en enda levande katt! Märkligt. Så det blev katter i annan form (Wemysswareporslin) i stället, som denna i Brighton.
och denna staty finns i Cambridge.
I York sitter denna katt och skrämmer bort duvor och andra fåglar att sätta sig.
Nr 17 Heriot Row i Edinburgh var Robert Louis Stewensons barndomshem. Kanske någon idé till Skattkammarön eller dr Jekyll och mr Hyde föddes här. Ett par rum hyrs numer ut som B&B.
Även den ursprungliga dörren till detta hus i York har en makaber historia. Efter det att Henrik VIII brutit med påven och Engelska kyrkan blev självständig så sågs inte katoliker med blida ögon. Den engelska kvinnan Margaret gömde katolska präster i sitt hus och när det uppdagades fick hon ett makabert och smärtsamt slut.  Dörren till hennes hus lades ovanpå henne och tunga stenar och klippblock lades sedan ovanpå och hon pressades långsamt till döds. Året var 1586. Hon blev en martyr och helgonförklarad av den romersk katolska kyrkan. Ibland har hon kallats Yorks pärla.
Vid en tidig morgonpromenad i York såg vi fotografer med enorma objektiv. Fågelskådare? Vad hade de i kikaren och vad fotograferade de? Tobisgrisslan var motivet. 
Nu ser jag på tisteln med andra ögon. Set inte bara ett ogräs i våra diken utan nu ser jag blomman som symboliserar Skottland.

Inga kommentarer: