onsdag 31 oktober 2018

Historia i nutid

På Rådhustorget ligger vårt lilla museum. Det är beläget sedan 1980 i det tidigare rådhuset, som givit torget sitt namn, Det har sedan 1600-talet funnits ett rådhus på platsen och den nuvarande byggnaden uppfördes på 1830-talet. Nya alster visas just nu, tillverkade av Pitegruppens medlemmar, med inspiration från gamla saker ur museets samlingar. Ett rånjärn blev ett broderi, ett mönster från ett gammalt sigill blev ett par stickade vantar, en ljusstake blev mönstret till en mössa osv. Trevligt!
I ett annat rum heter utställningen Å hospital, mentalsjukhusens historia. Piteå hospital och asyl, senare Furunäsets sjukhus, startade 1893 och stängdes 1987. En utställning om alla dem som hölls gömda, på gott och ont, och synen på mentalsjuka genom historien.
När jag stod och tittade på fotografierna kom en äldre herre och och ställde sej bredvid mej. Han började berätta om en läkare som kom till Furunäset och införde en ny psykofarmaka. Denna medicin gjorde de sjuka mycket ljuskänsliga. På sommaren när de satt ute i trädgården, kallad Borggården, hade de stora vidbrättade hattar på sig, till skydd mot solen. Han gick också fram till en docka iklädd gamla tiders sjuksköterskeuniform, blåvit klänning med vitt förkläde och en hätta. Han suckade och sa att" idag är alla så färggranna överallt i sina byxdressar".  Sen kom ett gäng äldre herrar och han försvann kvickt uppför trappan i sällskap med dem. Vad de hade för sammankomst förtäljer inte historien.

Inga kommentarer: