torsdag 24 maj 2018

Portsmouth

Sista staden på resan var Portsmouth, Charles Dickens födelseort. Staden är den kungliga engelska flottan, Royal Navys, högkvarter. Vi gick till den historiska delen  och gick ombord på HMS Victory, ett 104-kanoners linjeskepp, som deltog vid slaget vid Trafalgar i Spanien år 1805. med lord Nelson som befälhavare.
Nelson dog efter slaget, men ville inte bli slängd överbord utan föras hem till England. För att bevara kroppen så fraktades han i en sprittunna. Han är begravd i St Pauls Cathedral och står staty på Trafalgar Square.

Royal Navy bildades på 1500-talet av Henrik VIII och detta är resterna, bärgade 1982, efter fartyget Mary Rose som deltog i sitt sista slag år 1545. Fartyget användes bara i krig, aldrig som handelsfartyg. En originalkanon finns kvar dekorerad med Tudorrosen. Skeppet är troligen uppkallat efter Henrik VIII syster Maria (Mary) Tudor. En annan teori är att båten döpts efter jungfru Maria, även hon förknippad med en ros,
Vårt besök i hamndistriktet avslutades med en timmes båtutflykt innan vi mycket nöjda åkte till Gatwick och vår hemresa.

Inga kommentarer: