onsdag 13 juli 2016

Stadsvandring

Igår kunde Piteå skryta med landets högsta temperatur, + 26 grader. Då deltog vi i en stadsvandring, ledd av en mycket trevlig och kunnig guide. Vi fick veta mycket om staden som vi inte visste, trots att vi bor alldeles i närheten. Bland annat en återkommande utsmyckning av gatstenar som visar landhöjningen vart hundrade år och var den långa repslagarbanan fanns när Sundsgatan var en kanal och sedermera bara ett smalt dike.
Besöket i kyrkan var intressant. En mycket vacker inredning, och trots mina år så har jag bara varit inne i stadskyrkan  2 gånger tidigare. En begravning och en julkonsert.  Klockstapeln är mycket vacker. Piteå kyrka är norra Europas äldsta och bäst bevarade barockkyrka i  trä.
På klockstapeln fanns instruktioner - om elden kom lös. Staden har brunnit och härjats många gånger, men kyrkan skonades. 250 ryska soldater ligger begravda utanför ingången och taket pryds av en mindre lökkupol/takryttare. Vi fick veta att arkitektens far var ryss, så han hade kanske viss rysk utsmyckning i tankarna när han ritade kyrkan 1684.
Vi har också besökt biblioteket hemma i byn och dess konstutställning. Två lokala konstnärer - Mor och Dotter - visar sina alster. Ett besök rekommenderas. Vi som bor i byn och runt kyrkstaden tycker säkert om de aningen naiva, men fina, målningarna.

Inga kommentarer: