tisdag 25 januari 2011

PARIS

Paris i januari - en ny upplevelse. Det var kyligt, men barmark och i parkerna började trädgårdmästarna att plantera ut penséer. Vid hotel du Ville fanns en välbesökt skridskobana och utanför Notre Dame fanns en stor och ståtlig julgran. Madeleinekyrkan och dess omgivningar med blomstermarknaden var en ny bekantskap och även musée d´Orsey.

Vi gillar kyrkogårdar. Nu besökte vi Montparnasse. En fransk kyrkogård liknar inget annat, allt verkar tillåtet vad gäller utsmyckning. Där är gravstenarna verkligen personliga. Så här strax efter jul så var flera gravar smyckade med små levande julgranar med glitter och kulor. På Serge Gainsbourgs grav ska besökarna lämna sin metrobilljett - och självklart gjorde vi det.

Metron i Paris är trapprik! Trappor, tunnlar och rulltrappor. Spännande! Jag promenerar hellre trots allt för då ser jag ju mig omkring på samma gång. De gamla fina metroskyltarna byts nu ut mot stora orangelysande M, som förvisso syns bättre, men de gamla skylrarna är ändå finast.

Paris har sina speciella smaker. Ett måste är macarons som finns i alla möjliga färger och med olika fyllningar. Sedan får man inte glömma croisanterna och pan du chocolat...mmm. Löksoppan var heller inte dum och inte heller lammkotletterna. Falafeln i Maraiskvarteret är också ett måste. Tyvärr missade vi Angelina, ett anrikt café med choklad och underbara bakverk. Kön till detta populära cafe var tyvärr så lång så lång.

Inga kommentarer: