lördag 10 april 2010

Studiebesök i Holland

Vilka fantastiska studiebesök vi har upplevt! Vilka fantastiska människor vi mött! Eldsjälar som brinner för en mycket human och självklar filosofi. JATOPA var ett boende med blandande nationaliteter, främst människor från Holland och Indonesien. Redan i korridoren möttes vi av färger. Varje dörr till de boendes lägenheter hade olika färger - röda, gröna, lila, gula.. Allt för attt det skulle vara lätt att se, lätt att hitta hem och vackert. Borden dukades med vackert porslin på fina dukar, kaffet serverades i koppar med guldkant.


På HUMANITAS AKROPOLIS i Rotterdam blev vi ännu mer överväldigade. Ett levande samhälle mitt i boendet. Utåt märktes det inte att det var ett äldreboende. ALLA var välkomna hela dagarna, ungdomar kom och satt, tillsammans med de gamla, vid datorerna som fanns i bottenvåningen. Frisör, affär, blomsterhandel, tandläkare, gym, inomhusmarknad, djurpark,bar, restaurang...ja allt fanns där. Förbjudet var lysrör, institutionsmöbler och personal klädda i vitt. Jag kan närmast beskriva det som om Småstaden skulle vara ett äldreboende. Folk bor i lägenheter på flera plan, men mycket av sin dag tillbringar de nere på torget strosande omkring och umgås. I källaren fanns ett otroligt fint muséeum med olika rum från flydda dagar. Vid frukosten fick de gamla välja vad de ville äta till lunch och middag. En dröm! Vi blev bjudna på lunch - välstekt sjötunga - vilken man kanske inte förknippar med menyn på ett äldreboende. Men Akropolis är inget "äldreboende" - det är ett boende. Filosofin var underbar. Personalen ska se till att de gamla får leva livet - inte bara koncentrera sig på att vårda och bota. Alla ska må bra efter sin förutsättning - precis som i vår uppsats "meningsfullhet hela livet"!
Ett stort tack till Peter Westlund som rådde oss att resa hit!
Det sista stidiebesöket gick till HUMANITAS KLEIWEG - ett boende för före detta hemlösa. Folk som bott och levt på gatan har fått ett hem, alkoholister, prostituerade, drogmissbrukare...
Den kvinnliga chefen berättade och visade runt. Vi fick besöka boende i deras rum och i ateljen där de kunde måla, spela musik mm. Där fanns många djur. Hunden Tom mötte oss, katten låg ute i solen och där fanns kaniner, hamstrar och höns. Djur är den bästa medicinen och terapin för människor. Där fanns en välutrustad secondhandshop med kläder för 1 euro styck. Det var en fröjd att se alla nöjda ansikten. Folk som levt ett vanligt liv, kommit på kant i samhället, men nu åter fått ett hem, en dörr att stänga.

Inga kommentarer: