lördag 28 oktober 2017

Patrondagen

Brukspatronen Carl Anton Hedqvist föddes här i byn och levde mellan 1830-1922. Han är känd för sina inponerande polisonger samtidigt som han var den tidens Wallenberg. Han var en av landets mest förmögna, en stor industriman med bl.a. flera sågverk som det i Storfors och Rosfors. Vid Karlberg hade han ett mönsterjordbruk. Han är också speciell eftersom han i sitt andra  äktenskap gifte sej med sin unga systerdotter. Äktenskapet ingicks i Tyskland eftersom en sådan allians inte var tillåten i Sverige. Patronens minne firas denna lördag varje år och det går gratis bussar runt till byns möbelaffär, klädaffär, handelsträdgård och två secondhandaffärer. Hos ICA och Konsum är det speciella patronpriser blandat med de rosa veckomenyerna och halloweenprodukter. 

Nalledagen

Internationella nalledagen har firats den 27 oktober sedan år 1998. Mest troligt till minne av Theodore "Teddy" Roosevelt som under en jakt vägrade att skjuta en liten björnunge. På flera bibliotek firas nalledagen med att barn får komma med sina nallar, eller andra gosedjur, och dessa leksaker får då övernatta. Nästa dag kommer barnen för att hämta sina nallar och får då fika och  bildbevis på vad leksakerna gjort under natten. Spännande! Till H:s jobb kom 30 barn med sina nallar. Dagen firades även på förskolorna och det sjöngs olika  sånger till nalles ära.
Jag kände att jag var tvungen att gå ner i källaren och titta till mina ålderstigna nallar, som verkligen inte ser alltför muntra ut. Men jag är glad att de finns kvar!
Även Amerikadockan fanns där. Litet skrapad på näsan dock. Jag gav aldrig blunddockan något namn eftersom jag antagligen inte fick leka så ofta med henne. Hon var mer som en prydnad.
Åsnan från 1950 finns också kvar, dock inte nyckeln som gjorde att åsnan kunde skritta framåt och vifta med öron och svans.
Av dockservisen finns bara kannan kvar. Det är ganska fantastiskt att dessa leksaker finns kvar, med tanke på att jag inte är känd för att samla på mej saker och att jag flyttat många gånger under åren.

torsdag 26 oktober 2017

Vilken bra film!

Häromdagen såg jag en mycket bra film på kanal 8, Boktjuven. Året var 1939 och den unga flickan Liesel hamnar hos fosterföräldrarna Rosa och Hans Hubermann. En fantastisk film om vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv. Liesels första bokstöld var En dödgrävares handbok, som hon fann på marken vid sin lillebrors begravning innan hon kom till fosterhemmet. Liesel kunde inte läsa men med den sympatiskt snälle fosterfadern tar de sig genom bokstävernas mysterier. Nästa bokfynd gjorde hon när nazisterna hade ett bokbål på torget och sedan när hon gick ärenden till borgmästarens fru fick hon en inblick i böckernas himmelrike - borgmästarens bibliotek, där hon enligt sig själv, inte stal böcker, utan lånade. Fam Hubermann gömde även en sjuk jude i källaren och Liesel läste för honom och hon berättade historier ur minnet när de satt i skyddsrummet under bombanfallen. Hennes vänskap med grannpojken Rudy var så fin och relationen till den stränga fostermamman förbättrades. En oförglömlig film, både sorglig och glad, med mycket bra skådespelare!

lördag 21 oktober 2017

Döden på museet

Igår besökte jag stadens lilla museum där de har en litet annorlunda utställning Av jord är du kommen - en utställning om döden. Där fanns fina fotografier från begravningar från förr, kistor dragna av häst, och många storslagna annonser med mera. Dockan på bilden bär en, för den tiden, typisk begravningsdräkt med en huvudbonad som kallades för kråka. Finns det moden och trender inom begravningar? Det finns det verkligen och detta visade sig främst på den utställda kistan och en urna som hade en annorlunda och kanske personlig dekoration. Det fanns också ett stort urval av mer neutrala urnor att beskåda eftersom kremationer blivit mer vanligt.

torsdag 19 oktober 2017

ICA 50 år

1967, idag för 50 år sedan öppnades vår butik. Jag minns det inte för jag och min pappa hade flyttat in till stan några år innan. Inne i stan hade vi Domus, så vem tänkte på affären hemma i byn. Min far handlade dessutom bara på Konsum, gick på konsumstämmor, sparade och räknade återbäring på kassakvitton, kvitton som vi förvarade i en speciell liten låda på köksväggen. Det är roligt att se priserna på varorna för 50 år sedan. En flaska hårspray kostade aningen mer än 1 kg köttfärs. Gravad lax kostade 1:45/hg och en burk sardiner 0:72. Barnvälling, blöjor och toalettpapper var däremot ganska dyra varor.  De första kunderna fick en nejlika och arméns musikkår från Boden konserterade. Det var tider det!

Nobelprisad författare

Biblioteken har fått gå igenom sina förråd nu när Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset. Jag fick ett gammalt exemplar, tryckt 1989 och boken luktar på ett speciellt sätt. En bok som kanske stått i skymundan ett tag, men som nu kommer upp i ljuset och tillåter bara 2-veckors lånetid. Bast att sätta igång!
Det är sommaren 1956. Mr. Stewens, en butler i sextioårsåldern, ger sig av på en för honom sällsynt semester - en veckas bilfärd i mr. Farradys bekväma Ford genom sydvästra England. Han grubblar mycket över svunna tider. Har hans handlingar alltid varit de bästa. Hur har hans liv sett ut hittills?  En både sorglig och humoristisk berättelse. Ser filmens karaktärer framför mej, och nu längtar jag bara efter att få börja läsa.

onsdag 18 oktober 2017

Spännande bok

En psykologisk thriller som håller vad den lovar. Spännande ändå fram till sista sidan. Den handlar om systerskap, två systrar Rachel och Nora. varav Rachel visade sej ha hade många hemligheter och inte alltid den ärliga syster som Nora trott. Nora hittade Rachel mördad i sitt hus. tillsammans med hennes schäfer Fenno.  Nora gjorde allt hon kunde för att hitta mördaren, trots att hon själv var misstänkt i ett skede. Små korta kapitel förde händelserna framåt och inte förrän på näst sista sidan så.....
 

lördag 14 oktober 2017

Suck

Då var det dags igen! Året här uppe består liksom bara av två årstider - före och efter vinterdäcken. Rattmuffen sitter redan på plats och har suttit på hela den sk. sommaren. Tur att jag har en stark och hjälpsam son som gör allt som ska göras helt obedd. I södra delen av vårt avlånga land går folk idag omkring och gottar sig i mer än 15-gradig värme. Här är väl temperaturen ok för årstiden idag, men nästa helg blir det minusgrader. Därför är det bäst att vara förberedd. ☃

fredag 13 oktober 2017

Lövat värre

Efter dagar av regn och åter regn så passade jag på att ta en promenad när det var uppehåll en stund. Hösten hittills är mild och vacker med alla löv och dess olika färger.
Jag är ingen vän av Spotify, hörlurar osv.....vill hellre ha en cd att lyssna på. Här är det svårt att hitta en skiva. Nämner jag detta för H så dröjer det inte länge innan det kommer ett brev med en av mina favoriter. Har även Robbie Williams och Magnus Carlson i min samling. Jag bara tackar och tar emot och lyssnar medan jag stickar eller löser korsord eller bara kopplar av.
Läser också mycket och beställer böcker på biblioteket, för det är svårt hitta något på hyllorna. Läser boktips om böcker som verkar intressanta och så får jag naturligtvis tips från H. Denna bok av Elena Ferrante var mycket svart, sorglig, aningen vulgär...men mest sorglig. Sarah Blakes bok är också svart och sorglig då den utspelar sig under andra världskriget. En amerikansk krigskorrespondent befinner sig i London och skickar sina rapporter under blitzen med bombernas fasor, skyddsrummen, människomöten, flykt.... Samtidigt får man följa en postföreståndarinna som tar emot och skickar brev, en läkare som kände att han var tvungen resa till fronten, hans nyblivna fru som varje dag går till postfacket.... 

fredag 6 oktober 2017

Äntligen

Årets nobelpris i litteratur går till Kazuo Ishiguro, en brittisk författare. Filmen  Återstoden av dagen hör till mina favoritfilmer med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Berättaren i filmen, butlern Stevens, berättar om sitt liv och om hushållerskan miss Kenton. Litet torrt och stelt brittiskt, precis i min smak.