onsdag 27 december 2017

Julhelgen

Var det månne tomtens renar som spred ut sej runt Kallax på julaftonen och välkomnade dottern till en snöig julhelg? 
Ett japanskt julkortsträd dekorerat med katter pryder sin plats hos sonen.
God Jul från sonen och hans sambo. Boende på Kust hotell med vy över södra hamn.
På julklappsspelet vann jag en Magic Mug - som ändrar färg och ger ett nytt motiv i kontakt med värme. Fungerade perfekt med det praktiska japanska engångskaffefiltret. Kul!
Julhelgen avslutades traditionsenligt med bowling i discobelysning, där sonen stod som överlägsen segrare. En mycket trevlig julhelg är över, en helg som temperaturmässigt varit kall, ner  till - 18, men idag bjuder naturen på en rimfrostvacker vy och "bara" - 12. God fortsättning på dagarna som är kvar på detta året!

söndag 24 december 2017

Fjärde - God Jul!

                                 Blommorna har slagit ut lagom till fjärde advent och julafton.

söndag 17 december 2017

Tredje

Tre ljus i vinterskrud.

tisdag 12 december 2017

Ännu en temadag

Idag är det julstjärnans dag. Jag glömmer aldrig denna krukväxt som jag såg i en blomsteraffär på Teneriffa för några år sedan. Hade tänk köpa den, men när hemresedagen kom var blomman såld. Tur att jag hann fotografera den. En praktväxt!

söndag 10 december 2017

Andra

Andra advent och två ljus är tända, tillsammans med den lilla söta fågeln från återvinningsmarknaden. Två andra goda nyheter kan jag berätta, nyheter från musikens värld och  artister som jag tycker mycket om. Så här års är det balsam för själen att lyssna till Magnus Carlson och Weeping Willows när de sjunger Someday at Christmas. YouTube är bra därför att man kan både se och höra artisten/bandet. Nästa goda nyhet är att Salvador Sobral är opererad. Han har fått ett nytt hjärta. Jag spelar hans CD Excuse me och hoppas att allt kommer att gå bra, att han blir frisk och att han kan närvara vid nästa ESC i Portugal i maj 2018.

lördag 9 december 2017

Pepparkakans dag

Det finns temadagar för i stort sett det mesta, och idag är det pepparkakans dag. "Min" pepparkaka med smak av lakrits är årets nyhet. Tillkomsten av pepparkakor kan härledas till 1300-talets Tyskland och i första början åts de i medicinskt syfte då de ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär. På 1700-talet förekommer recepten i svenska kokböcker och först på 1800-talet blev de förknippade med julen. Sen sägs man ju bli snäll av pepparkakor....så pepparkakor borde ju ätas av alla varje dag.

söndag 3 december 2017

Första

Det är första advent och julgranen mitt i byn är tänd.
Inne hos mig lyser stjärnan i fönstret och julstjärnorna på bordet pryder sin plats. 

onsdag 29 november 2017

Långweekend

Att åka till Stockholm piggar alltid upp. Jag känner ett trivsamt lugn när planet landat och jag sen tar rulltrappan ner till ankomsthallen. Andra känner stress, men jag känner lugn för det finns inga tider att passa. Missar jag flygbussen så kommer en ny buss efter tio minuter. Samma gäller tunnelbanan, de kommer med minuters mellanrum. Klarabergsgatans eviga byggnationer är det enda som stör, men då är det bara att promenera på andra gator. NK:s julskyltning var trevlig. Temat i år är Ingmar Bergman och hans Fanny och Alexander och det var välgjort som vanligt. Afternoon tea värmde gott, liksom mycket annat gott, både för kropp och själ.                                 
När jag är i Stockholm i slutet av november så har IKEA:s julbord blivit en smakrik tradition.

lördag 4 november 2017

Stämningsfullt

Allhelgonaafton och en stämningsfull promenad i skymningen på kyrkogården.

onsdag 1 november 2017

Nostalgi

För 10-15 år sedan fick vi då anställda inom socialtjänsten en liten radio till julklapp. Det blev ett ramaskri från de flesta. Vilket skräp! Var vi inte värda bättre än en liten plastgrunka? Många lämnade tillbaka radion i protest. Jag tyckte också att det var en ovanligt lustig present och det tog nog ett tag innan jag använde den. MEN...den blev sedan mycket omtyckt av mej. Bra ljud, lätt att ta med sej mellan rummen och radion följde mej på mina utlandsresor där jag kunde lyssna  på de lokala programmen. Detta var innan mobilernas tid där man numera kan lyssna på både musik och radioprogram för att inte tala om smarttelefonernas hela utbud. Tillbaka till pyramidradion....sorgen var stor den dagen som antennen släppte från sitt fäste! Jag sörjde och saknade verkligen radion. Igår var jag på en återvinningsmarknad, och där stod den! 40:- och helt perfekt fungerande. Så glad jag blev.

lördag 28 oktober 2017

Patrondagen

Brukspatronen Carl Anton Hedqvist föddes här i byn och levde mellan 1830-1922. Han är känd för sina inponerande polisonger samtidigt som han var den tidens Wallenberg. Han var en av landets mest förmögna, en stor industriman med bl.a. flera sågverk som det i Storfors och Rosfors. Vid Karlberg hade han ett mönsterjordbruk. Han är också speciell eftersom han i sitt andra  äktenskap gifte sej med sin unga systerdotter. Äktenskapet ingicks i Tyskland eftersom en sådan allians inte var tillåten i Sverige. Patronens minne firas denna lördag varje år och det går gratis bussar runt till byns möbelaffär, klädaffär, handelsträdgård och två secondhandaffärer. Hos ICA och Konsum är det speciella patronpriser blandat med de rosa veckomenyerna och halloweenprodukter. 

Nalledagen

Internationella nalledagen har firats den 27 oktober sedan år 1998. Mest troligt till minne av Theodore "Teddy" Roosevelt som under en jakt vägrade att skjuta en liten björnunge. På flera bibliotek firas nalledagen med att barn får komma med sina nallar, eller andra gosedjur, och dessa leksaker får då övernatta. Nästa dag kommer barnen för att hämta sina nallar och får då fika och  bildbevis på vad leksakerna gjort under natten. Spännande! Till H:s jobb kom 30 barn med sina nallar. Dagen firades även på förskolorna och det sjöngs olika  sånger till nalles ära.
Jag kände att jag var tvungen att gå ner i källaren och titta till mina ålderstigna nallar, som verkligen inte ser alltför muntra ut. Men jag är glad att de finns kvar!
Även Amerikadockan fanns där. Litet skrapad på näsan dock. Jag gav aldrig blunddockan något namn eftersom jag antagligen inte fick leka så ofta med henne. Hon var mer som en prydnad.
Åsnan från 1950 finns också kvar, dock inte nyckeln som gjorde att åsnan kunde skritta framåt och vifta med öron och svans.
Av dockservisen finns bara kannan kvar. Det är ganska fantastiskt att dessa leksaker finns kvar, med tanke på att jag inte är känd för att samla på mej saker och att jag flyttat många gånger under åren.

torsdag 26 oktober 2017

Vilken bra film!

Häromdagen såg jag en mycket bra film på kanal 8, Boktjuven. Året var 1939 och den unga flickan Liesel hamnar hos fosterföräldrarna Rosa och Hans Hubermann. En fantastisk film om vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv. Liesels första bokstöld var En dödgrävares handbok, som hon fann på marken vid sin lillebrors begravning innan hon kom till fosterhemmet. Liesel kunde inte läsa men med den sympatiskt snälle fosterfadern tar de sig genom bokstävernas mysterier. Nästa bokfynd gjorde hon när nazisterna hade ett bokbål på torget och sedan när hon gick ärenden till borgmästarens fru fick hon en inblick i böckernas himmelrike - borgmästarens bibliotek, där hon enligt sig själv, inte stal böcker, utan lånade. Fam Hubermann gömde även en sjuk jude i källaren och Liesel läste för honom och hon berättade historier ur minnet när de satt i skyddsrummet under bombanfallen. Hennes vänskap med grannpojken Rudy var så fin och relationen till den stränga fostermamman förbättrades. En oförglömlig film, både sorglig och glad, med mycket bra skådespelare!

lördag 21 oktober 2017

Döden på museet

Igår besökte jag stadens lilla museum där de har en litet annorlunda utställning Av jord är du kommen - en utställning om döden. Där fanns fina fotografier från begravningar från förr, kistor dragna av häst, och många storslagna annonser med mera. Dockan på bilden bär en, för den tiden, typisk begravningsdräkt med en huvudbonad som kallades för kråka. Finns det moden och trender inom begravningar? Det finns det verkligen och detta visade sig främst på den utställda kistan och en urna som hade en annorlunda och kanske personlig dekoration. Det fanns också ett stort urval av mer neutrala urnor att beskåda eftersom kremationer blivit mer vanligt.

torsdag 19 oktober 2017

ICA 50 år

1967, idag för 50 år sedan öppnades vår butik. Jag minns det inte för jag och min pappa hade flyttat in till stan några år innan. Inne i stan hade vi Domus, så vem tänkte på affären hemma i byn. Min far handlade dessutom bara på Konsum, gick på konsumstämmor, sparade och räknade återbäring på kassakvitton, kvitton som vi förvarade i en speciell liten låda på köksväggen. Det är roligt att se priserna på varorna för 50 år sedan. En flaska hårspray kostade aningen mer än 1 kg köttfärs. Gravad lax kostade 1:45/hg och en burk sardiner 0:72. Barnvälling, blöjor och toalettpapper var däremot ganska dyra varor.  De första kunderna fick en nejlika och arméns musikkår från Boden konserterade. Det var tider det!

Nobelprisad författare

Biblioteken har fått gå igenom sina förråd nu när Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset. Jag fick ett gammalt exemplar, tryckt 1989 och boken luktar på ett speciellt sätt. En bok som kanske stått i skymundan ett tag, men som nu kommer upp i ljuset och tillåter bara 2-veckors lånetid. Bast att sätta igång!
Det är sommaren 1956. Mr. Stewens, en butler i sextioårsåldern, ger sig av på en för honom sällsynt semester - en veckas bilfärd i mr. Farradys bekväma Ford genom sydvästra England. Han grubblar mycket över svunna tider. Har hans handlingar alltid varit de bästa. Hur har hans liv sett ut hittills?  En både sorglig och humoristisk berättelse. Ser filmens karaktärer framför mej, och nu längtar jag bara efter att få börja läsa.

onsdag 18 oktober 2017

Spännande bok

En psykologisk thriller som håller vad den lovar. Spännande ändå fram till sista sidan. Den handlar om systerskap, två systrar Rachel och Nora. varav Rachel visade sej ha hade många hemligheter och inte alltid den ärliga syster som Nora trott. Nora hittade Rachel mördad i sitt hus. tillsammans med hennes schäfer Fenno.  Nora gjorde allt hon kunde för att hitta mördaren, trots att hon själv var misstänkt i ett skede. Små korta kapitel förde händelserna framåt och inte förrän på näst sista sidan så.....
 

lördag 14 oktober 2017

Suck

Då var det dags igen! Året här uppe består liksom bara av två årstider - före och efter vinterdäcken. Rattmuffen sitter redan på plats och har suttit på hela den sk. sommaren. Tur att jag har en stark och hjälpsam son som gör allt som ska göras helt obedd. I södra delen av vårt avlånga land går folk idag omkring och gottar sig i mer än 15-gradig värme. Här är väl temperaturen ok för årstiden idag, men nästa helg blir det minusgrader. Därför är det bäst att vara förberedd. ☃

fredag 13 oktober 2017

Lövat värre

Efter dagar av regn och åter regn så passade jag på att ta en promenad när det var uppehåll en stund. Hösten hittills är mild och vacker med alla löv och dess olika färger.
Jag är ingen vän av Spotify, hörlurar osv.....vill hellre ha en cd att lyssna på. Här är det svårt att hitta en skiva. Nämner jag detta för H så dröjer det inte länge innan det kommer ett brev med en av mina favoriter. Har även Robbie Williams och Magnus Carlson i min samling. Jag bara tackar och tar emot och lyssnar medan jag stickar eller löser korsord eller bara kopplar av.
Läser också mycket och beställer böcker på biblioteket, för det är svårt hitta något på hyllorna. Läser boktips om böcker som verkar intressanta och så får jag naturligtvis tips från H. Denna bok av Elena Ferrante var mycket svart, sorglig, aningen vulgär...men mest sorglig. Sarah Blakes bok är också svart och sorglig då den utspelar sig under andra världskriget. En amerikansk krigskorrespondent befinner sig i London och skickar sina rapporter under blitzen med bombernas fasor, skyddsrummen, människomöten, flykt.... Samtidigt får man följa en postföreståndarinna som tar emot och skickar brev, en läkare som kände att han var tvungen resa till fronten, hans nyblivna fru som varje dag går till postfacket.... 

fredag 6 oktober 2017

Äntligen

Årets nobelpris i litteratur går till Kazuo Ishiguro, en brittisk författare. Filmen  Återstoden av dagen hör till mina favoritfilmer med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Berättaren i filmen, butlern Stevens, berättar om sitt liv och om hushållerskan miss Kenton. Litet torrt och stelt brittiskt, precis i min smak.

onsdag 27 september 2017

Höstfärger

Vackra höstdagar och vackra färger.
När man kör Norra Ringen in till stan känns det som att köra i en guldfärgad allé. De olika trädens löv hänger som guldpengar på grenarna. 
Vacker, men farlig!

Fantasifulla smaker

De som jobbar hos  OLW och Estrella måste vara trötta på de vanliga kända smakerna, för nu översvämmas hyllorna av de allra märkligaste smaker och kombinationer. Jag äter inte chips längre, men det skulle vara intressant att få veta hur ett äppelpajchips smakar.

torsdag 21 september 2017

Tjuvstart

Nog för att jag får retroaktiva julklappar, men detta är ändå för tidigt!

onsdag 20 september 2017

Mer frimärken

Fjolårets jultomte fortsätter med sina trevliga  månadspresenter. Ett brev fullt med frimärken gjorde mej glad.
Jag tycker om Lars Lerin. Några av hans tavlor finns nu som frimärken.  Kul!


Vackra frimärken, av valören 21:- till mina Amerikabrev, uppmärksammar att det är 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes. Hans Stockholmssvit är så bra. Nyss kunde man igen se Mina drömmars stad på TV, och det är en bra film, trots misär, sjukdom och död. Intressant att följa Henning och Lottens öden. Men så var det i mitten av 1800-talet och framåt. Arbetslöshet, bostadsbrist, lungsot.... Min farmors mor och syster fanns i Stockholm någonstans på den tiden. Jag släktforskar, men har svårt att hitta dem. De kanske dog under svåra förhållanden. Här uppe i morfars hem, Kyrkberget, härjade också lungsoten. Min morfar var ett av 9 syskon, varav 5 st dog som små barn av lungsot eller annan åkomma. Det var hårda tider - och det är fortfarande  hårda tider, fast nu handlar det förutom sjukdomar om översvämningar, jordbävningar, orkaner, politiska utspel mm mm .  

                                       
                                           Tro det eller ej, ännu en korsordsvinst!

tisdag 19 september 2017

Kontroll

"Att brorsan Milo fått en mysig kokong rör mej inte i morrhåren. Jag håller koll på matte, husse och hela lägenheten. Skickar en bild från min favoritplats där jag lojt vilar ena tassen medan den andra vaktar min boll. Här brukar det också serveras godis". Malte

lördag 16 september 2017

Ett nytt krypin

Så mysigt och ombonat!

Överraskningar

Det kom ett litet paket. Avsändare min systerdotter och hennes två hundar Wilda och Moa.
                         Spännande...och det var ett gott, nyttigt och hälsosamt knäckebröd. Tack!
Sen kom det ytterligare ett brev. Äntligen! 

onsdag 13 september 2017

EN solig dag

Efter förra helgens tre regndagar så bjöd måndagen på sol. Under en promenad genom byn tog jag ett par bilder på några av kyrkstadens alla vackra dörrar på kyrkstugorna. Det fina vädret var bara på tillfälligt besök, kanske för att torka upp den värsta vätan. Nu regnar det igen och ska visst göra så resten av veckan. Men det är ganska skönt när jag kan vara inomhus och läsa, släktforska, lösa korsord mm. Inget utomhusjobb för mej och inga orkaner heller. Så varför klaga?

onsdag 6 september 2017

Höst

Morgondimman breder ut sig och fönstren får en hinna av fukt. Björkarna ser ut som gullregn. Men det finns ljus i allt det disiga - bowlingen startade igår! Så roligt det var att träffa tisdagsgänget igen och ännu roligare att resultatet blev bra, trots fyra månaders uppehåll.

söndag 3 september 2017

Dagen H

Idag är det 50 år sedan vi fick högertrafik. Omläggningen skedde klockan 05.00 söndagen den 3 september 1967. Jag minns det väl för jag hade ett par månader färskt körkort och en begagnad svart folkvagn. Det var spännande att köra ut mot Lomtjärn. I en liten stad som vår var det väl inte så stort kaos, men man var ändå tvungen att tänka sig noga för när man satte sig bakom ratten. Det gällde nog lika mycket för oss med nytaget körkort som de med mångårig vana. 1955 hade en folkomröstning hållits i ärendet och trots att 80 % av Sveriges befolkning röstade nej så genomförde regeringen beslutet år 1963. Sedan följde några år av förberedelser med ändring av gatumarkeringar, skyltar, bussar med dörren på rätt sida osv, osv... Man vänjer sig vid allt och jag minns inte att det ställde till större problem för mig. Året därpå gick jag sista gymnasieåret i Luleå och det var mycket spännande att köra i den staden - för de hade trafikljus! Ute vid vägarna fanns i början en speciell H skylt i gult och svart och den fanns även som dekal att sätta på instrumentbrädan som en påminnelse. På radion sjöng Rock-Boris och The Telstars "Håll dej till höger Svensson", inte precis skriven för högertrafiken - men passande nog en ofta spelad påminnelse om det som skett i trafiken.

onsdag 30 augusti 2017

Weekend i norr

Har tillbringat  några dagar i Arvidsjaur och gjort en del bilutflykter med släkten. Bland annat till en trevlig plats vid Byskeälven där min systerdotter huserar med sambo och hundar. Detta kort tog hon vid ett tidigare tillfälle när ängen bakom stugan var alldeles blå av blåklockor, men även av några vita exemplar. Nu var de fullt sysselsatta med att bygga en bastu. 

                                       
                                                             En liten fönstertittare.
När regnmolnen äntligen skingrades och solen tittade fram gjorde vi en halvdagsutflykt till Malå och Glommersträsk, två samhällen i den lappländska skogen. Vi gjorde ett stopp vid en gammal rastplats/badplats så att hundarna fick sträcka på tassarna och nosa runt litet. En trevlig dag.