onsdag 28 juli 2021

Nästan +30

Idag har det varit nästan olidligt hett! En solfjäder är då till stor hjälp att svalka sig för stunden. Litet snyggare än att sitta och vifta med en tidning, även om det ger samma effekt. En solfjäder kan tas med överallt. Kräver ingen ström som fläktar gör, men fläktar skönt med bara lätt handkraft. Solfjädrar  finns i hur många utföranden som helst. Ett samlarobjekt för många. Används i hela världen, men ses inte så ofta i vårt land, antagligen för att klimatet oftast inte kräver det. Solfjädern har en mycket gammal historia och hade t.ex. även ett eget språk på 1700 och 1800-talet....googla om du är intresserad. 
 

måndag 26 juli 2021

Intressanta och flitiga

Blommor och bin
och humlor.

 

söndag 25 juli 2021

Nyanser i grönt

Sommarvärmen kom tillbaka efter ett par svalare dagar. Skönt att promenera i solen och sedan hitta en bänk i skuggan. Gick förbi minneslunden på kyrkogården med en bukett renfana till Carin...allt enligt hennes önskan.
 

lördag 24 juli 2021

En titt längst vägen...

Vackra vita dansande fjärilar i dikena.
Den lila tisteln visar sin kommande höstfrisyr...

 

fredag 23 juli 2021

Uteliv

Jag har tillbringat många dagar under sommarvarma dagar längs Strömsundskanalen här i stan. Sett båtar av alla modeller passera för att inte tala om alla vattenskotrar! Bästa skoterminnet är av den rätt stora hunden som åkte vattenskoter med sin matte. För att sitta bekvämt ska bänkar ha ryggstöd, men på andra sida Sundsgatan kommer man till trädäcket Strömkajen. 2012 byggdes det efter ritningar av pitekonstnären Sture Berglund. Det är välbesökt och jättefint att sitta där en kort stund för en fika eller picnic.  Trädäcket är mer vackert än bekvämt.... och häromdagen läste jag i tidningen att det i folkmun kallas för Stureplan. Roligt!

torsdag 22 juli 2021

Mors dagar är många...


Ett stort puzzle ser jag fram emot att lägga under hösten.


 

 

Utflykt...

Kyrkstadsmuseet är i nygammal lokal....
En ny modell av Öjeby kyrkstad.

 

tisdag 20 juli 2021

En dag på museet

I dag var det passande väder att besöka museet. Nya utställningar sedan sist. Utställningen Kvinnoliv var mycket intressant, med fina porträtt och även tidstypiska kläder. Den vackra kvinnan på bilden är för mig en ny bekantskap. Lydia Lindgren från Svensbyn. Född 1884 och död 1974. Hon var operasångerska och kallades näktergalen från Piteå. Efter flera svåra ungdomsår tog hon ett fartyg söderut. Studerade sång i Stockholm, Paris, Genève och Berlin för att sedan ta sig till USA. Hon bodde över 40 år i New York. Tala om ett spännande kvinnoliv!

En annan typ av  kvinna var Anna Magdalena Solander (1735-1807). Syster till botanikern Daniel Solander. Hon var prästdotter och skolades inom hemmet för sin kommande framtid som prästfru, till skillnad mot sin bror som fick studera vid Uppsala universitet. Hon gifte sig med prästen Daniel Idamn, ett arrangerat äktenskap. De bodde i Ijo i norra Österbotten, där det talades finska, ett språk hon inte kunde. 

Hon blev änka vid 37 års ålder med ansvar över 5 barn, sin mor och moster och 1775 flyttade de tillbaka till Öjebyn. Deras ekonomiska situation var svår och någon hjälp från sin upptäcktsresande broder verkade inte komma. Hon tvingades sälja deras gård och flytta till ”fattigkvarteren”. Hon som vuxit upp i fina salonger dog i gulsot,  fattig och bortglömd, i en liten stuga. Ett mer sorgligt och oglamoröst kvinnoliv.





 

🐝 så flitig!

Det finns ca 40 olika humlearter i vårt land. Så lite man vet egentligen om dessa flitiga nektarsökande och pollinerande varelser. Pollenet samlas i humlans sk pollenbyxor på benen och är den viktigaste näringen till larverna och för drottningen. Sälg och vide är första näringskällan på våren, sedan fruktträd och bärbuskar. Lingon och blåbärsblommor är också omtyckta. Utan humlor - inga bär. Maskrosor och andra gula blommor är viktiga för humlorna, men blå blommor är särskilt lockande. Tack vare en liten duktig humla på en balkong blev mitt intresse väckt och jag följer dem under mina promenader. Humlan på bilden var mycket idog i sitt arbete bland Gällivareljusen/ Gulsporrarna.
 

Ratat ogräs

Svinmålla, eller ”donjstövel”som vi säger är en bortglömd matväxt. Har lika högt livsmedelsvärde som spenat, dubbelt så mycket c-vitamin ovh mycket mildare smak. Fröna kan också användas som gratis quinoa. Svinmållan kan användas i soppor, pesto, pannkakor och i bröd. Detta har jag läst i Skogsskafferiet....intressant läsning om annat som naturen bjuder på - helt gratis. Ser svinmålla överallt, men har aldrig sett eller hört någon som plockar. Nässlor är annars det vanligaste ogräset till soppa och kan användas på samma sätt som svinmållan i andra rätter. Övrigt: Buketter av Renfana inomhus skrämmer bort besvär av getingar. Röllikan som växer överallt längs vägarna anses vara ett bra medel mot knott, mygg och flugor. Man ska gnida färska blad på huden. Röllikan är i mångt och mycket ett universalmedel enligt Skogsskafferiet, guiden till naturens råvaror. Intressant läsning, även om jag själv följer andra recept, både av okunnighet och feghet.







söndag 18 juli 2021

Allvädersdag

Vackert vid kanalen...
 med både vita och gula näckrosor
Sol, småregn, skyfall, åska, hotfulla moln och en vacker regnbåge. Allt detta har dagen erbjudit.

lördag 17 juli 2021

😺 kul!

H skickade denna bild av en skylt jag aldrig sett förut. Hoppas varningsskylten respekteras! Idag är det förresten emojins dag- 📅. En av de många märkliga temadagar som finns. 😀 
 

Sommarkänsla

Skirt och vackert vajar gräset i vinden.

onsdag 14 juli 2021

Lokala författare

Lånade denna bok som utspelar sig här i Piteå. Följer huvudpersonen Sofia på hennes väg via strandpromenaden, korsar Timmerleden och går via Badhusparken till stadshuset. Där jobbar hon i samarbete med skola, socialtjänst och polisen för att hjälpa unga barn med problem. Berättelsen är baserad på verkliga händelser och skriven av två kvinnliga lärare. Bara hunnit läsa ett par kapitel och än förstår jag inte vad som menas med Ögat och Portalens förbund...en sekt kanske? 
 

tisdag 13 juli 2021

Paltens dag

En ”god” dag för alla som gillar palt. Jag har aldrig kokat palt och äter bara palt om jag blir bjuden. 😀 Har inga speciella barndomsminnen av palt. Min mormor var från Ångermanland och hade kanske inte helt anammat denna delikatess trots att hon gifte sig med en man från Sjulsmark...för att sen inte föra intresset för palt vidare till min mor. Min faster Hulda gjorde palt med köttfärsfyllning till sin son och till mej. Vi gillade inte fläsk! Sen började jag tycka om rimmat fläsk som min pappa hade i de goda ugnspannkakorna han gjorde. Han kokade även palt, även om jag inte riktigt kommer ihåg det....  Sedan flyttade jag till Göteborg och även utomlands, så jag tappade intresset för palt.... Öjebyn har en paltzeria där palt serveras året om, både vanlig palt ...och mycket ovanlig palt. Förr hölls ett årligt paltkalas på Piteås gågata, men inget är numera som förr. Kanske upptas denna tradition i framtiden för Piteå är synonymt med pitepalt och här finns också en paltakademi.

måndag 12 juli 2021

En gången tid

Piteå kyrkogård är en oas, även en vacker välskött park. Jag har mina favoritbänkar där i skuggan. Idag gick jag runt och läste på gravstenarna från 1800-talet och framåt, en historisk vandring i ett Piteå från förr. Jag kände hur hantverkarna arbetade, både på land och till sjöss.I stan  bodde skorstensfejarmästare, kakelugnsmakare och murarmästare sida vid sida med målare och trävaruhandlare. Till havs fanns ångbåtsbefälhavare, sjökaptener, skeppare, mästerlotsar och överlotsar samt fiskare. Vidare bland stadens tidigare invånare fanns bokbindare, skomakare, garvare, körsnär, telegrafkommissarie och naturligtvis poliser. Köpmän, skräddare, lärare, bagare, fröknar, änkefruar, en trotjänarinna och en konsul. Handlare och köpmän, jordägare m fl har också lämnat efter sig namn och årtal på gamla gravstenar som väcker både mitt intresse och min fantasi.
 

Min analys

Att bli tvåa av 24 deltagande lag är väl inte så illa...trots att alla vill vinna. Att surt slita av sig silvermedaljen var oförskämt och barnsligt och gav en tråkig bild mot det segrande laget, publiken och alla unga framtida fotbollsspelare. Det var kanske en protest? mot förbundskapten, och där håller jag till viss mån med, men det borde inte ha skett mitt under prisutdelningen. Så snopet att tre ungdomar skulle lägga de avgörande straffarna! Tre missade straffar! Två av killarna hade bara varit några minuter på plan, just inbytta. Den tredje skulle inför 60.000 på Wembley göra sitt livs mål....Det gällde ju segern! Han missade. Hade inte den engelske förbundskaptenen medhjälpare? Litade de så mycket på sin egen målvakt att de missbedömde Italiens målvakt? Kanske vägrade andra erfarna spelare att lägga den avgörande straffen, eftersom de missat vid tidigare matcher. Ville inte bli finalens syndabock. Hur som helst så kändes det snopet. Det kändes som om England inte brydde sig. ” Vi vinner och vi förlorar tillsammans”  sa den engelske förbundskaptenen. Det ser ut som om de inte ville vinna....men var som sagt inte heller stolta över sina silvermedaljer.

Snart är det OS!


söndag 11 juli 2021

Efter solsken kommer regn o.s.v.

Vart har alla stilla ljumma sommarregn tagit vägen. Nu är det det skyfall varenda gång. Morgonen började med åska och regn....sen ljusnade det. Såg på telefonens väderapp att nästa regn skulle komma kl 14. Skön sval luft....jag tog min dagliga runda, men tog med mitt paraply..utifallatt. Och mycket riktigt, när jag var nästan hemma kom nästa skyfall...och klockan var strax efter 14. Jag har inget emot att det regnar egentligen. Bilen blir ren och fönstren blir rena....men jag saknar de stilla regnskurarna. 

 

torsdag 8 juli 2021

En solvåg

Att gå en annan väg på promenaden gör att nya upptäckter görs. Hade inte regnet och åskan varit så hotfullt nära så hade jag säkert satt mig en stund i solstolen. 



onsdag 7 juli 2021

I kyrkstan

Gått på kulturjakt i dag, på jakt efter nummer på kyrkstugornas dörrar. Vackert väder, aningen aningen svalare med soldis...och så helt plötsligt ett skyfall på ca 15 minuter. Riktigt skönt! Men nu är det lika varmt igen.

,

tisdag 6 juli 2021

Tack och lov för parker!

I min närhet har jag strandpromenaden och södra hamn, badhusparken, stadsparken, fruktparken, vänskapsparken, konstparken...Många ställen att söka skugga under denna värmebölja. 
 

lördag 3 juli 2021

Svårt i år...

Hämtade tävlingsprogrammet på museet. Tappade nästan sugen med en gång när jag bläddrade genom uppgifterna. Till varje svar ska man lösa två tecken och därefter tyda ett chiffer...vilket blir svaret som ska lämnas in. Ett exempel: fråga 13. Bilder av 6 vackra dörrar från kyrkstaden i Öjebyn. Vilken dörr tillhör den stuga med högsta respektive lägsta nummer? Ta andra siffran ur det högsta numret och första siffran ur det lägsta numret och få fram rätt bokstäver i chiffret. Kors! 

Slutsvaret från alla 16 frågorna kommer att bli ett uttryck på pitemål. Personalen på museet har verkligen tänkt till under den tid museet varit stängt på grund av pandemin. De flesta bilderna är helt okända för mig, men kanske kanske ger jag mig ändå ut på kulturjakt....

fredag 2 juli 2021

Sommar!

 En röd och god gubbe från Bromölla.🍓

Så sött...

På en balkong 4 våningar upp - hos H - bjuds humlor och bin på kalas.

 

En pion

ICA i Öjebyn har fantastiskt fina blommor. En välskött liten avdelning precis vid ingången. I går köpte jag pioner- så vackra- som en ballerinas tyllkjol.
 

torsdag 1 juli 2021

Nyhet

Nu rullar 13 nya eldrivna bussar i stan med omnejd.