torsdag 29 juni 2017

Utflykt

Efter en lång promenad till golfbanan och dess restaurang, med oätliga hårda okryddade grekiska biffar, så promenerade vi tillbaka och tog bilen och åkte till Svensbyn. Där var det trevligt att hägd å å titt sä om. Det är ett jättefint bevarat område och där serverades det godaste kaffe jag druckit på länge.
Naturskönt.
Nästa utflykt togs dagen efter med buss till grannstaden. Jag undrar vad de menar med sin slogan och vilka idéer de har. Nu planerades för deras musikfest/stadsfest, så det var litet rörigt i centrum med scener, mattält, tivoli mm. Alltid trevlig att åka buss när det är grönt och blommigt i naturen. Det är bara värmen som saknas, men den kommer...

Flera nyanser av grått

Midsommaraftonen firades traditionsenligt i parken med spelmanslag och folkdans. Regnet höll sej borta trots hotfulla moln. Men folk höll sej varma med blomsterkransar i håret och skuttande runt som små grodor.

torsdag 22 juni 2017

Midsommar?

Sommarsolståndet igår och midsommarafton i morgon. Men var är sommaren? Inte här i norr i alla fall. Det var bara + 7 i morse och regn, och regnskurarna kommer med jämna mellanrum. En himmel i olika grå nyanser trycker ner oss mot marken. Ängsblommorna blommar rikligt, men årets midsommarkrans består av Maltes och Milos favoritstudsbollar. Jag är kattvakt och i morgon får jag sällskap då H kommer hem. Jag hoppas på sol och värme för jag gillar inte detta kyliga väder. För säkerhets skull har jag inte tagit bort rattmuffen än. Glad midsommar alla - helgen blir ju trots allt vad man gör den till.

torsdag 15 juni 2017

Kappsta

I det vackra naturreservatet intill dotterns bostad finns mycket vackert att se. Vatten, båtar, växter, fåglar mm. Under en promenad kom vi till Raul Wallenbergs födelseplats, där han föddes 1912. Numera återstår bara en husgrund, en trappa och en bronsgjuten kopia av Wallenbergs portfölj.

Blomster

Några av de vackra blommor jag sett under resorna.
San Sebastian
La Coruna
Göteborg- Slottsskogen
                                                       Göteborg - Botaniska trädgården

Barcelona

Efter två resor var det dags för resa nummer tre. Alla goda ting lär ju vara tre, och det håller jag med om.En toppenresa!  Vårt hotell låg mycket centralt, nära flygbussens hållplats, intill la Rambla och granne med gamla staden. Perfekt!
Den mer än en kilometer långa trädbeklädda  gatan är välbekant och besöks av alla.  Försäljare med tingeltangel och vykort blandas med uteserveringar. På sidorna finns många sevärdheter, bl.a. den fina saluhallen, paraplyhuset och ett otal tapasbarer.
Vid la Ramblas slut vid hamnen står Columbus. Detta lär vara den plats där Columbus landsteg år 1493 efter sin första resa till Amerika. Han står där, på en 60 meter hög pelare, och visar ut vägen mot den nya världen.
Barcelonabron, en vacker gångbro som måste öppnas var gång en segelbåt ska ut eller in i den närliggande marinan. 

                                             

Det bästa sättet att lära känna en ny storstad är att åka med en Hop-on Hop-off-buss. Man sitter där med hörlurar och får allt intressant berättat för sig. Man stiger av när man vill titta litet närmare på en byggnad eller ett område och sedan är det bara att hoppa på nästa buss och fortsätta resan. Att kliva av vid kyrkan Sagrada Familia är populärt, men vi valde att åka vidare. Kyrkan  påbörjades 1882 av Antoni Gaudi och är ännu inte färdigbyggd. Casa Batlló är ett annat arkitektoniskt mästerverk vi inte heller tittade närmare på, däremot besökte vi Palau Guell med dess vackra interiör och de berömda karaktäristiska mosaikskorstenarna.
Några av de många vackra skorstenarna på taket.

Park Guell

Vi gjorde ett stopp vid Park Guell, ritad och konstruerad av Gaudi 1900-14. Vi kom inte in i själva mosaikparken då de bara tar in ett visst antal besökare vid varje tillfälle. Men den intilliggande parken är också mycket vacker. Arbetet med parken förlöjligades i den dåtida pressen som skrev: "30 personer slår sönder kakelplattor samtidigt  som 30 andra personer är i full färd med att sätt samman dem igen". Resultatet blev i alla fall ett mästerverk och utsett av Unesco som ett världsarv.
Vårt andra stopp var vid berget Tibidabo. En linbana, byggd 1901,tog oss upp på toppen och en vidunderlig utsikt över  Barcelona. Vilken stor stad!
Kyrkan Sagrat Cor  på Tibidabo, där det även finns en mindre nöjespark med anor från förra sekelskiftet.
Tjurfäktning  är numera förbjudet i Katalonien. Barcelonas två vackra arenor har fått andra användningsområden, den ena som tjurfäktningsmuseum och den andra inrymmer en shoppinggalleria. 
Tapas och  cava. Qué bueno!

Göteborg

Pingst och nationaldagen firades med dottern i Göteborg. En stad där blomsterprakten var stor och färgrik. En promenad i våra gamla kvarter gjordes, den gamla kastanjen finns kvar, cykelaffären likaså, där trehjulingen inköptes. Slottsskogens azaleadal var otroligt vacker och sedan fortsatte vi till botaniska trädgården.
Cypressens rosenformade kottanlag.
Näsduksträdet blommade.

En promenad genom Haga ner mot  Avenyn via stadsbiblioteket på Götaplatsen ledde sedan till Liseberg. Där var det mycket folk! Vi tävlade i femkamp mot varandra och stod 45 min i kö för att få en korv! Hemresedagen tillbringade runt Kronhusbodarna och nere vid den del av hamnen där operan ligger. Mycket folk i det fina vädret med  turbåtar och paddlare och Paddanbåtar som visade turister den trevliga staden.

onsdag 14 juni 2017

Bussresan

Bussresor är toppen! Man slipper gå allt för långa sträckor, man åker i en bekväm buss med en skicklig chaufför och en kunnig guide och trevliga reskamrater. Årets resa startade via Bryssel till Porto i norra Portugal med en övernattning i staden Maia.
Kakel, kakel...det portugisiska kaklet är vackert och finns överallt, på husfasader, på innerväggar och även som tryckt dekoration på dessa stora stenar. Porto är en mycket kuperad stad med trånga gator.
Därefter fortsatte resan över till Spanien och staden Santiago de Compostela. Katedralen är  målet framförallt för alla pilgrimer. 
Pilgrimernas snäckformade märke i asfalten.
En rätt ovanlig staty utanför katedralen, kanske en symbol för pilgrimernas trötta fötter. På väg mot nästa stad besökte vi det pittoreska Combarro, känt för sina Horreos, stolpbodar i sten byggda för förvaring.
Nästa stopp på resan var den vackra hamnstaden la Coruna, med sina typiska inglasade fasader. Vi åkte även ut till det berömda fyrtornet Torre de Hercules, Europas äldsta fungerande fyrtorn. Efter en övernattning i Gijon passerade vi den lilla staden Santillana del Mar. När solen lyser sägs husen skimra likt gyllene sten - men när vi kom så regnade det. Jag och min reskamrat I satte oss på en liten krog med det passande namnet Pilgrims Corner och åt en mycket god fisksoppa och stekt  fisk.
Bilbao i Baskien är en vacker stad. Här ett hus i gamla stan i de baskiska färgerna grönt, rött och vitt.  Här gick vi på de sju små gatorna från 1400-talet och åt god mat på en av alla lockande uteserveringar. Det baskiska språket är helt olik spanskan, så det var roligt att läsa på tavlor och skyltar.
Biscayabron med dess hängande gondol. En tur över floden i gondolen tog bara ett par minuter, men var spännande.
Ett måste i Bilbao kanske....
Franck Gehrys banbrytande och originella arkitektur kanske inte tilltalar alla, men dessa tulpaner utanför var vackra. Konsten inne i museet var skiftande och tilltalar olika smaker. En upplevelse!

Dagsturen till San Sebastian var trevlig. Gamla stan var, som alltid i städer, charmigast och där åt vi goda tapas och drack cider. Stranden är berömd och anses som den flottaste av Spaniens badorter.
På hemväg till Bilbao besökte vi en vingård som är känd för det lokala vinet Txakoli. Vi fick naturligtvis smaka på de olika sorterna tillsammans med god ost och korv.